28.8.11

ČOKOLÁDOVO-OŘECHOVÝ ŠTRUDL




Zbyla mi půlka balíčku listového těsta, a tak jsem vymýšlela, co upéct. Chtěla jsem něco sladkého k nedělní snídani. Nakonec jsem se rozhodla pro Čokoládovo-ořechový štrůdl (Chocolate Walnut Strudel). Recept jsem našla na webstránce jednoho z výrobců listového těsta, Pepperidge Farm. Moji verzi jsem upravila pouze použitím jiné čokolády, než se doporučuje v receptu. Najít hořkou čokoládu je u nás doma celkem problém, protože když už chci zhřešit, radši sáhnu po mléčné. Hořkou vůbec nekupuju. Za to mléčnou máme vždycky. Obzvlášť když nás jí teď zásobuje i náš šéf. Ze své poslední cesty do Anglie nám každému přivezl karton čokoládových tyčinek Flake firmy Cadbury. Leží mi ve skříni už pár měsíců (ne že by byly špatné, jen zkrátka já teď čokoládu moc nejím). Tak jsem si řekla, že bych je mohla vyzkoušet v tomto receptu. Výsledek mě překvapil - příjemně, protože chuťově byl štrůdl výborný, a nepříjemně, protože se nedal moc krájet, hodně se mi rozpadal. Možná kdybych použila celý balíček těsta,  měla bych větší úspěch. Takhle tam asi bylo moc náplně. Příště se zkusím víc držet receptu.


Čokoládovo-ořechový štrůdl - RECEPT

INGREDIENCE
1 vejce
1 lžíce vody
4 unce hořké čokolády, tzn. zhruba 115 gr, rozlámané na kousky (já jsem použila 6 tyčinek Flake)
2 lžíce mléka
1 lžíce másla
1/2 hrnku posekaných ořechů
1 balíček rozmraženého listového těsta

Troubu rozehřejeme na 375°F, (190 st. Celsia).
Vejce rozšleháme vidličkou se lžící vody.
Čokoládu, mléko a máslo necháme rozpustit a smícháme na hladkou směs.
Listové těsto rozválíme na obdélník, stejně tlustý jako při přípravě klasického štrůdlu. Namažeme na něj čokoládovou směs (nechte asi 3,5 cm od konce bez namazání) a posypeme nasekanými ořechy. Pak těsto srolujeme do rolády. Dáme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečte zhruba 35 minut. Před servírováním jej můžete posypat moučkovým cukrem, což já jsem nedělala, protože díky mléčné čokoládě byl můj štrůdl sladký až až.


Tady jsem zaostřila na tyčinky Flake
 a na kytičku z mé zahrádky :-)

P.S. Jeden z komentářů u toho receptu na http://www.puffpastry.com/ navrhoval použít místo čokolády Nutellu. To určitě taky někdy vyzkouším.

17.8.11

OVOCNÉ ŘEZY alias ŠKAREDÝ DOBRÝ DEZERT



Tuhle kreaci jsem vytvořila ještě před příjezdem nejvýznamnější návštěvy za posledních 10 let (část mé rodinky a jedni známí přijeli na pár dní do USA). Měl to být test, abych věděla, jestli tyhle řezy budu moct servírovat, až se všichni u nás sejdem. Díky bohu mě napadlo si  recept nejdříve vyzkoušet nanečisto, respektive na mém testovacím králíčkovi Ivošovi. Po vizuální stránce totiž dopadly naprosto katastrofálně. Před rovnou cestou do koše je ale zachránila jejich vynikající chuť. Ivo si řezy taky nemohl vynachválit, a tak jsme je celkem rychle zblajzli ve dvou.
Původní recept s názvem Lemon Raspberry Bars (Citronovo-malinové řezy) je od Two Peas and Their Pod, ale já jsem k němu přišla přes blog Live Love Pasta.




Citronovo-malinovo (-borůvkové) řezy - RECEPT

INGREDIENCE

Na těsto:
1 a půl hrnku rozdrcených grahamových sušenek (myslím, že by šly použít např. Bebe sušenky nebo piškoty)
6 lžic roztopeného másla
1/4 hrnku cukru moučky
kůra z jednoho citronu

Na náplň:
2 velké žloutky
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (v USA má obsah 14 uncí, což je zhruba 400 gr)
1/2 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 čajová lžička citronové kůry
170 gr čerstvých malin (já jsem množství dělala od oka a k malinám jsem přihodila i borůvky)

POSTUP
Troubu předehřejeme na 350 F (180 st. Celsia). Všechny ingredience na těsto pořádně smícháme, aby se sušenky navlhčily. Potom je rukou vmačkáme do malého pekáčku vymazaného máslem. V receptu se doporučuje velikost pekáčku 8 x 8 palců, což je zhruba 20 x 20 cm. Těsto upečeme 10 minut v rozehřáté troubě, pak jej necháme vychladnout.
Až má pokojovou teplotu, smícháme v misce žloutky a sladké kondenzované mléko. Přidáme citronovou šťávu a kůru a mícháme, dokud směs nezačne trochu houstnout. Nakonec zlehka přimícháme ovoce. Nalijeme na upečené těsto a dáme do stejně rozehřáté troubě tak na 15 minut. Opět necháme vychladnout na pokojovou teplotu,  potom  řezy strčíme na pár hodin do ledničky. Na blogu Live Love Pasta doporučují dát je dokonce na nějakou dobu do mražáku, aby pořádně ztuhly. Tím pádem půjdou i líp krájet.
Každopádně i přesto, že moje řezy byly škaredé, chutnaly skvěle. Neměla jsem odvahu péct je jako pohoštění pro tak významnou návštěvu, ale určitě je někdy vyzkouším znovu.  Budu se ale držet se receptu a použiju opravdu jen maliny. Možná výsledek bude vypadat po estetické stránce vábněji.