30.10.11

HRUŠKOVÝ KOLÁČ


Víc jak měsíc jsem se k pečení ani k psaní blogu nedostala,  protože po srpnové návštěvě mé rodinky k nám v říjnu přijeli další návštěvníci z Česka, tentokrát za Ivošem. Takže jsem byla přijemně zaneprázdněná - výlety do Vegas, na Floridu apod. :-)
Mezitím nám veverky a králíci zlikvidovali skoro všechny hrušky z jediného ovocného stromu, který máme na zahradě. Byla to skvělá spolupráce - veverky pěkně shodily hrušky na zem a tam se o ně s králíky podělily. Do zbytků se pak pustily i vosy :-( Pár hrušek se mi naštěstí podařilo zachránit, i když ještě nebyly úplně zralé. Po týdnu, kdy jsem je nechávala v kuchyni dozrát, už jsem byla celá nažhavená na hruškový koláč.
S těstem jsem si hlavu nelámala. Než abych se namáhala dělat ho sama (beztak by se mi nepovedlo), zašla jsem do obchodu a koupila si ho hotové. Ani nezáleží na značce - ať je to Pillsbury nebo kterákoliv jiná značka, osvědčily se mi stoprocentně.
Pro ty, kdo neznají tyto polotovary jen vysvětlím, že v balení jsou dvě kulaté porce těsta svinuté do roliček. Takže jedna porce jde na vyložení formy, druhou se přikryje náplň. Jednodušší by to opravdu už být nemohlo. Já jsem se akorát musela postarat o náplň. Použila jsem asi sedm středně velkých hrušek, které jsem ani neloupala, jen jsem je nakrájela na kousky. Pokapala jsem je citronovou šťávou, posypala skořicí, hřebíčkem, hnědým a bílým cukrem. Ještě jsem měla zbytek kořenící směsi do jablečného koláče, kterou jsem kdysi koupila,  tu jsem přidala taky. Podle návodu na internetu se dá taková směs lehce namíchat doma za použití půl čajové lžičky skořice, čtvrt č. lžičky muškátového oříšku, osminy č. lžičky nového koření a osminy č. lžičky kardamonu. Tím vším jsem tedy okořenila můj hruškový koláč. Navíc jsem přidala vlašské ořechy. (Kvůli Ivče jsem vynechala rozinky, protože jsem jí chtěla přinést kousek na ochutnání.)
Spodní placku těsta jsem několikrát propíchla vidličkou, na ni jsem dala náplň, přikryla horní plackou těsta, kterou jsem potřela rozšlehaným vejcem. Udělala jsem do ní několik zářezů, aby mohla unikat pára, a hotovo.


Pečení koláče se poněkud protáhlo kvůli mým nezralým hruškám. Po 40 minutách byly pořád tvrdé, proto jsem koláč zlehka přikryla alobalem, a pokračovala jsem v pečení při trochu snížené teplotě, dokud hrušky nezměkly. To trvalo asi dalších 20 minut. Bála jsem se, že těsto bude tvrdé kvůli tak dlouhému pečení. Ale nestalo se - bylo dobré a náplň ještě lepší.  Ivča mi koláč taky pochválila. Pár hrušek mi zbylo, takže v nejbližší době bude repete.