29.12.11

DUTÉ ROHLÍČKY aneb moje verze MADELEINES


Ivo před Vánocemi začal básnit o rohlíčcích, které jim maminka vždycky pekla. Podle jeho popisu mi bylo jasné,  že má na mysli duté ořechové rohlíčky z formiček. Mívali jsme je doma občas taky. Abych mu udělala radost, rozhodla jsem se, že je letos k Vánocům upeču, i když já o ně nijak zvlášť nestojím.
Použila jsem náš rodinný recept, který sice není originál, protože jsem ho pak našla i na internetu, na stránkách Chytré Ženy. Ale u nás v rodině koluje minimálně 20 let, takže jsem věděla, že se na něj můžu spolehnout.
Problém byl, že jsem neměla žádné formičky na rohlíčky, a musela jsem tudíž vymyslet, do čeho těsto nacpu. Vhodným kandidátem se mi zdála forma na Madlenky, Madeleines. Koupila jsem si ji už skoro před rokem, ale zatím jsem ji použila jen jednou. Na internetu jsem tehdy vyštudovala, co to vlastně Madeleines jsou (dortíky z piškotového těsta ve tvaru mušle), a jak je upéct. S výsledkem jsem moc spokojená nebyla. Vypadaly sice hezky, ale svou chutí ani konzistencí mě nepřesvědčily. Od té doby ležela forma hozená v kredenci. Protože jsem stejně neměla na výběr, usoudila jsem, že použít ji na duté rohlíčky, bude ideální. A začala jsem péct. Rohlíčky, resp. Madlenky, se ve formě krásně nafoukly a chutnaly přesně tak, jak jsem si je pamatovala. Můj kulinářský pokus by se mohl nazvat úspěchem. Až na to, že Madlenky byly ve srovnání s mým vánočním cukrovím strašně veliké! Nemohla bych je dost dobře servírovat na stejném tácku s malinkým lineckým, vanilkovými rohlíčky apod.

Moje "Madeleines"
Těsta jsem měla ještě spoustu, a proto jsem se dala do hledání alternativních formiček. Našla jsem akorát papírové košíčky a formu na muffiny. Forma na muffiny mi připadla taky hodně velká. Papírové košíčky byly oproti ní vhodnější, ale bála jsem se, že neudrží při pečení tvar. Nakonec jsem použila obojí.  Košíčky jsem od sebe neoddělila úplně, nechala aspoň tři spojené v sobě, aby měly větší stabilitu. Těsta jsem dávala jen tenkou vrstvu, protože jsem věděla, že se nafoukne. "Rohlíčky" upečené v muffinové formě vypadaly o něco líp než ty z košíčků. Ale byly pořád dost velké. Ty z košíčků jsem bohužel nestihla vyfotit. Přeci jen se víc esteticky hodily k mému ostatnímu vánočnímu cukroví, a tak jsem je všechny rozdala.

Tady je recept z Chytré Ženy na Duté ořechové rohlíčky.

INGREDIENCE
250 g cukru moučka
125 g hery nebo másla
125 g mletých ořechů
100 g hladké mouky
1 čajová lžička sody bicarbony (mamčin recept používá místo toho prášek do pečiva)

Všechny ingredience zpracujeme v hladké těsto, které pak vtlačujeme do formiček. (Já jsem je pro jistotu vymazala tukem, aby šly líp vyklápět.)  Nedávat těsta do formiček příliš mnoho, protože se nafoukne. Pečeme na 150 st. Celsia (zhruba 300 F) do zlatova. Vyklopíme hned po upečení. Konce rohlíčků po vychladnutí namáčíme v čokoládě.

Ten kulatý tvar je z muffinové formy


26.12.11

PERNÍK S NÁPLNÍ

Letos jsem v rámci vánočního pečení chtěla vyzkoušet i perníčky, kterým se normálně vyhýbám, protože patři do kategorie "suchých", tzn. ne mých oblíbených, cukroví. Ale pravý perník jsem neměla už hodně dlouho, proto jsem si řekla, že bych si jej mohla k Vánocům upéct, abych zjistila, jestli se můj názor na něj změnil. Vera na Baking Obsession má recept na tradiční německý perník, lebkuchen, který si mi moc líbil. Jedná se totiž o perník s náplní. Je sice trochu náročnější než české vánoční cukroví, protože se do něj dává spousta ingrediencí, hlavně různého koření. Ale příprava nebyla zas tak složitá, aby mě to odradilo. Vera doporučuje nechat perník uležet,  protože pak chutná ještě líp než čerstvý. Což můžu potvrdit. Po dvou týdnech je naprosto měkký, provoněný kořením,  citronovou a pomerančovou kůrou, a díky medu a náplni krásně sladký.
Na Baking Obsession tento recept najdete pod názvem Honigkuchenwürfel (Honey Cake Squares). V mém podání to jsou Perníkové kostky.


Perníkové kostky – RECEPT
INGREDIENCE
Těsto:
3 a 1/3 hrnku hladké mouky
1 čajová lžička sody bicarbony
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 lžíce mleté skořice
1 čajová lžička mletého kardamonu
½  čajové lžičky mletého hřebíčku
½  čajové lžičky mletého anýzu
½  čajové lžičky strouhaného muškátové oříšku
½  čajové lžičky mletého zázvoru
½ hrnku plus 2 lžíce medu
1 hrnek cukru krupice
½ hrnku másla
1 velké vejce, zlehka rozšlehané
Náplň:
1 a ¾ hrnku meruňkového džemu
1 a půl hrnku nahrubo nasekaných opražených mandlí
1 hrnek rozinek
½ hrnku kandované pomerančové a/nebo citronové kůry
asi ¼ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy

Poleva:
1 a půl hrnku prosátého cukru moučka
asi  ¼  hrnku citronové šťávy
POSTUP
Nejdříve si připravíme těsto.  Do jedné mísy prosyjeme mouku. Do druhé prosyjeme zbývající suché ingredience (koření,  sodu a prášek do pečiva).  V pevném kastrolu na mírném plameni rozehřejeme med,  cukr a máslo. Neustále mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Ale v žádném případě nám směs nesmí přijít do varu,  protože perník by se pak lámal. Po rozpuštění cukru odstavíme kastrol  z ohně a vsypeme do něj prosáté koření.  Pak postupně po částech dodáváme mouku a promícháváme vařečkou.  Mouku přidáváme tak dlouho, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn kastrolu. Budete potřebovat většinu mouky uvedené v receptu.  Nechejte těsto vychladnout 5 minut. Jestli bude kastrol stále velmi horký,  vyklopte těsto do mísy. Přidejte k němu lehce rozšlehané vejce. Rukama těsto zpracujte nejdřív v míse, potom na vále.   Jestli se bude moc lepit,  přidejte trochu víc mouky. 
Pak jej rozdělte na dvě půlky,  které zabalíte do igelitové fólie a necháte je stranou (při pokojové teplotě), zatímco si budete připravovat náplň.  Nebo můžete těsto nechat odpočívat do druhého dne.
Náplň připravíte smícháním všech ingrediencí s tím, že citrónovou šťávu přidáváte po částech, až vznikne směs, která půjde dobře roztírat.  Měla by přitom být dostatečně hustá.
Troubu rozehřejeme na 350 F (180 st. Celsia). Perník budeme péct ve středu trouby.
Na papíře na pečení rozválíme jednu část těsta do obdélníku zhruba o velikosti 33 x 21 cm. Těsto i s pečícím papírem přeneseme na velký pekáč. Mělo by mít od okrajů pekáče aspoň 2,5 cm volného místa,  aby se mohlo při pečení  roztáhnout.  
Tuto část těsta potřeme náplní. Necháme asi 1 cm od okrajů volný.
Druhou část těsta rozválíme opět na pečícím papíře na stejnou velikost jako byl první obdélník. Překlopíme ji na náplň, samozřejmě tak, aby papír zůstal nahoře.  Papír z těsta odlepíme. Okraje přitiskneme k sobě. Párátkem uděláme na povrchu několik dírek, aby mohla unikat pára. Pečeme 25-30 minut.
Zatímco se perník peče, připravíme si polevu. Do prosátého moučkového cukru postupně přidáváme citronovou šťávu, až bude poleva dostatečně tekutá.  Nalijeme ji na teplý perník a roztřeme po celém povrchu. Pracujte rychle.  Vera doporucuje nechat perník pár hodin vychladnout, aby měl pokojovou teplotu a pak jej nakrájet na malé kostky.  Jestli máte velkou vzduchotěsnou krabici,  můžete s krájením  počkat,  dokud perník nebudete potřebovat. S postupem času perník změkne a půjde líp krájet.  Ve vzduchotěsné krabici mezi dvěma kusy papíru na pečení perník vydrží několik týdnů.



Moje verze
Já jsem doma neměla meruňkový džem,  a tak jsem místo něj použila quince jelly (želé z kdouloně), které má stejnou barvu a chuťově mi meruňky aspoň vzdáleně připomíná.  Příště bych ovšem volila opravdu meruňkovou marmeládu.
Citrónovou polevu jsem na perník nedávala, protože už i tak obsahuje dost cukru a medu. Nechtěla jsem zbytečně přidávat kalorie.  Jinak jsem se držela receptu.
Nedočkavě jsem jej ochutnávala hned po upečení.  Byl dobrý, ale je pravda, že po pár týdnech uležení je ještě lepší.  Otestovala jsem ho na Ivošovi, který prohlásil, že kdyby v něm nebyla ta náplň, chutnal by mu. V náplni je opravdu hodně pomerančové a citronové kůry, a proto doporučuju servirovat tento perník pouze milovníkům kandovaného ovoce. 
Přemýšlím, že bych příště zkusila upéct část těsta bez náplně. Vykrojila bych formičkami tvary jako na klasické perníčky,  aby si tuhle dobrotu mohl náležitě vychutnat i Ivo.


VÁNOČNÍ CUKROVÍ 2011


Jakmile se prosinec přehoupl do druhé poloviny, byl nejvyšší čas začít s vánočním pečením, aby cukroví stihlo pořádně uležet. Tradiční vánoční cukroví, ať české nebo americké, je na můj vkus většinou moc suché, a nijak zvlášť mi nechutná. Pár "suchých" druhů sice kvůli Ivošovi upéct musím, protože pro něj by pravé Vánoce nemohly být bez vanilkových rohlíčků a lineckého. Zbytek cukroví vybírám podle toho, co já mám ráda, a je mi jedno, že by se tyhle druhy spíš hodily na svatbu. V průběhu roku se k jejich pečení nedonutím (je s nima strašná piplačka). Ale k Vánocům hodiny strávené v kuchyni zkrátka patří, a proto mi to piplání se s malinkými kousky cukroví nevadí.
A tak dva týdny před Vánocemi byly ve znamení pečení a následného zdobení, plnění, máčení v čokoládě atd.
Začala jsem s perníkovými kostkami, lineckým, vanilkovými rohlíčky a dutým cukrovím. Následovalo cukroví z Nutelly, rozinkové, domácí přítel, marokánky, stříkané ořechové rohlíčky, laskonky a medové trubičky. Původně jsem měla v plánu udělat i několik nepečených druhů, ale už mi nezbyl čas ani energie. Spokojila jsem se tedy jen s kuličkami, na které jsem použila "co dům dal" - zbytek krému, sušenky, ořechy, kakao, povidla, rum a cukr.
V dalších příspěvcích se budu podrobněji věnovat několika z výše uvedených druhů. Prozatím jen pár odkazů na některé recepty:
Na vanilkové rohlíčky jsem použila recept paní Ivany z ekucharka.net. Byly hodně křehounké, dost se mi lámaly, ale (cituju Ivoše): "úplně se rozplývaly na jazyku". Část těsta jsem protláčela strojkem, abych měla i jiné tvary než rohlíčky. Šlo to krásně.
Taky linecké jsem dělala podle receptu paní Ivany. Můžu doporučit. Já si jen příště musím dát větší pozor, abych je nespálila jako letos. Jeden plech jsem neuhlídala :-(
Do třetice všeho dobrého - paní Ivana mi posloužila i receptem na laskonky. Ten už mám několikrát vyzkoušený, proto mu zůstávám věrná. Jen s tím rozdílem, že krém na náplň dělám ze zkaramelizovaného Salka a másla. Letos jsem si koupila karamel už hotový, takže připravit krém byla opravdu rychlovka.


 
Mým naprostým favoritem bylo rozinkové cukroví. Ivo mi nedokázal říct, který druh mu chutnal nejvíc. Prej bylo dobré všechno, kromě perníkových kostek, ve kterých mu vadila kandovaná pomerančová a citronová kůra.

3.12.11

MINIPRECLÍKY SE SÝREM A SALÁMEM




S měsíčním zpožděním se dostávám k tomu, abych napsala příspěvěk o preclících, které jsem pekla u příležitosti svátku Halloween. Preclíky s tímto svátkem nemají sice žádnou spojitost, ale v mém případě šlo o to, že jsme čekali pár návštěv (Kozlovi s malou Kristínkou a Andy a Kim s jejich třemi ratolestmi), a já jsem chtěla kromě chlebíčků podávat ještě nějaké jiné chuťovky. Preclíky z blogu Baking Obsession jsem měla vyhlídnuté už dlouho, jen jsem potřebovala vhodnou záminku, abych je konečně vyzkoušela.
Správný název by měl být spíš Minipreclíky, protože jsou to jen malinké kousky těsta plněné sýrem a salámem. Vera z Baking Obsession k nim ještě dělá hořčici ochucenou pálivými papričkami a medem, takže její recept se jmenuje Ham and Cheddar Pretzel Bites with Honey Jalapeño Mustard. Mně hořčice připadla zbytečná, a proto jsem se o ni ani nepokoušela.
Recept na preclíky je tento:

INGREDIENCE
1 a půl čajové lžičky sušeného droždí
2 lžíce plus 1 čajová lžička hnědého cukru
1/4 hrnku vlažné vody (teplota 110 F = 43 st. C)
1 hrnek vlažného mléka (teplota viz výše)
2 a půl až 3 hrnky hladké mouky
15 dkg najemno nakrájené šunky nebo salámu (já jsem měla krůtí prsa, množství jsem dělala od oka)
10 dkg nastrouhaného tvrdého sýra (já jsem použila Muenster)
6 hrnků vody
4 čajové lžičky sody bicarbony
zhruba čtvrt hrnku extra virgin olivového olije
1 až 2 lžíce hrubé soli (já jsem použila kosher sůl)

POSTUP
Droždí smícháme ve velké míse s čajovou lžičkou hnědého cukru a vlažnou vodou a necháme vzejít 5 až 8 minut. V další misce necháme rozpustit zbývající 2 lžíce hnědého cukru ve vlažném mléku. Mléko pak přidáme spolu s 2 a půl hrnky hladké mouky k vykynutým kvasnicím a mícháme, dokud se nevytvoří jemné těsto. Pokud je potřeba, přidáme dalšího půl hrnku mouky. Těsto vyklopíme na moukou podsypaný vál a párkrát ho prohněteme, až se nám vytvoří hladká koule. (Musím říct, že já jsem pro jistotu hnětla těsto  dlouho, nejen párkrát, protože jsem měla strach, aby preclíky nebyly tvrdé). Těsto pak dáme do mísy lehce vymazané olejem. Zakryjeme fólií a necháme hodinu a půl až dvě hodiny na teplém místě vykynout.
Troubu předehřejeme na 400 F (asi 200 st. Celsia). Dva velké plechy vyložíme papírem na pečení.
Vykynuté těsto vyklopíme na moukou podsypaný vál a rozdělíme jej na 4 díly. Pomoučenýma rukama uděláme z jedné části těsta 30 cm dlouhý váleček. Z něj pak vyválíme obdélník 10cm široký. Spodní část poklademe šunkou nebo salámem, posypeme sýrem, přičemž začneme asi 1 cm od okraje. Volnou spodní část těsta pak přehneme přes náplň a srolujeme celý obdélník, jak nejtěsněji to půjde, do válečku. Ten rozkrájíme na 12 kousků, které dáme na připravený plech. Opakujeme s ostastními třemi částmi těsta. Necháme odpočinout 30 minut při pokojové teplotě.
V širokém hrnci necháme vařit 6 hrnků vody. Až začne vřít,  zmírníme plamen a vmícháme do ní sodu bicarbonu. Preclíky po částech naházíme do vřící vody, jednou je otočíme a 20 vteřinách je vytáhneme a dáme zpátky na plech. Potřeme je olivovým olejem a posolíme. Pečeme dozlatova v prostředku trouby asi 15-17 minut. Po vytáhnutí z trouby je potřeme zbytkem oleje (což já jsem neudělala, ale vůbec to nevadilo). Podáváme při pokojové teplotě.


P.S. Já jsem na jednu část těsta kromě salámu a sýra dala i syrový špenát. Kvůli nedostatku železa jsem byla donucená začít jíst špenát. Maso totiž moc nejím, tak musím hledat jiné zdroje. Kupodivu jsem zjistila, že špenátové listy mi chutnají, a proto se je snažím zařadit do jídelníčku co možná nejvíc. Preclíky se špenátem i bez byly moc dobré, obzvlášť čerstvé.