29.1.12

JOGURTOVÉ MUFFINY


Po prosinci, který se pochopitelně odehrával ve znamení vánočního pečení, přišel v lednu čas na něco "obyčejnějšího". Potřebovala jsem vymyslet, co upéct k nedělní snídani. Otevřela jsem ledničku, abych se nechala inspirovat, a padl mi do oka velký kelímek vanilkového jogurtu. Byl nejvyšší čas s ním něco udělat, protože se blížilo vypršení jeho expirační lhůty. Takže jsem se dala do hledání vhodného receptu, ve kterém bych mohla tento jogurt použít. Na blogu Cafe Nilson jsem našla Kořeněné jogurtové muffiny (Spiced Yogurt Muffins). Původní recept je z časopisu Food and Wine. Líbila se mi kombinace různého koření, využití jogurtu i celozrnné mouky. A hlavně, na rozdíl od vánočního cukroví, se nejednalo o žádnou piplačku.



Jogurtové muffiny - RECEPT

INGREDIENCE
2 hrnky celozrnné mouky (já jsem použila 1 hrnek celozrnné a 1 hrnek hladké mouky)
1 hrnek světlého hnědého cukru
1 velká lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bicarbony
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 tlučeného hřebíčku
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
2 vejce (pokojové teploty)
1 a 1/4 hrnku nízkotučného jogurtu
1/4 hrnku neslazeného jablečného protlaku
1 lžička vanilkového extraktu
4 lžíce rozpuštěného másla

POSTUP
Troubu předehřejeme na 190 st. Celsia (375 F). Muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky, které vymažeme olejem.
Smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu bicarbonu, sůl a všechno koření.
V další misce smícháme vejce s jogurtem, jablečným protlakem, vanilkou a rozpuštěným máslem. K tomu pak po částech přidáme směs s moukou. Pořádně promícháme.
Nalijeme do muffinových košíčků a pečeme 18 - 20 minut.


Já jsem muffiny vylepšila přídáním rozinek a vlašských ořechů. Kořením jsem v žádném případě nešetřila, a muffiny byly proto opravdu krásně provoněné.

7.1.12

ROZINKOVÉ CUKROVÍ


Posledním cukrovím z mé 2011 vánoční kolekce, o kterém chci napsat samostatný příspěvek, je Rozinkové cukroví. Chutnalo mi ze všech mých vánočních kreací nejvíc. Čím déle bylo uležené, tím bylo lepší. Poslední kousky jsem dojídala skoro čtyři týdny po upečení a byly měkounké a lahodné.
Použila jsem už párkrát vyzkoušený recept je ze stránek Vaříme dětem. Pokud máte rádi rozinky, určitě vám toto cukroví doporučuju vyzkoušet.

Rozinkové cukroví - RECEPT

INGREDIENCE
100 g rozinek
2 lžíce hladké mouky
140 g cukru moučka
140 g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
2 lžičky skořice
2 tlučené hřebíčky (já jsem skořicí ani hřebíčkem nijak nešetřila)
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
Na polevu:
140 g cukru moučka
1 lžíce citrónové šťávy

POSTUP
Rozinky pomeleme a smícháme s moukou, cukrem, ořechy, kořením a citrónovou kůrou. Přidáme žloutky a vypracujeme těsto. Pokud by bylo moc husté, můžeme přidat lžíci vody, ale nemyslím si, že to bude potřeba.
Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm. Vykrajujeme malé tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě při teplotě asi 150 st. C. Hlídáme, aby se nám cukroví nepřipálilo.
Po vychladnutí potřeme cukroví citrónovou polevou (smíchaný moučkový cukr + citrónová šťáva). Necháme pár dní uležet.

MOJE VERZE
Podle receptu se z těsta má vyválet plát silný asi 5 mm. Já jsem ho udělala tenší (tak 3 mm), protože jsem věděla, že budu pak kousky spojovat marmeládou. Takto jsme totiž vždycky připravovali rozinkové cukroví u nás doma. Taky jsme je místo citrónové polevy máčeli v čokoládě, což jako variaci můžu doporučit. Sama jsem ale radši zvolila citrónovou polevu, která mi připadla o něco míň kalorická. Obzvlášť když jsem s ní cukroví nepolívala celé, ale jen tu a tam pár teček. Na spojování kousků jsem použila povidla anebo citrónový krém, lemon curd.

1.1.12

MEDOVÉ TRUBIČKY


Už několikrát jsem se pokoušela upéct trubičky, ale zatím bez úspěchu. I když jsem přesně postupovala podle receptu, který jsme používali doma, trubičky se mi nikdy nepovedly. Většina z nich se mi při rolování polámala. Přesto jsem se nechtěla vzdát a v rámci vánočního pečení jsem se o ně pokusila znovu. Tentokrát jsem ale použila recept z internetu, konkrétně Medové trubičky ze stránek http://www.peceni.info/. Paní Hana tam má návod i s fotkami. Můžu potvrdit, že její recept opravdu funguje. Trubičky mi šly rolovat bez problémů, když nepočítám trochu popálené prsty :-) Což ovšem k trubičkám patří. Připadlo mi, že trubičky namotávané na vařečku jsou celkem tenké, a že se budou těžko plnit krémem. Proto jsem jich část namotávala na kulaté držadlo od lisu na česnek. To jen vysvětlenou, proč moje trubičky nemají všechny stejný průměr.
Po upečení jsem je máčala v čokoládě (část z nich v bílé čokoládě).
Na plnění jsem použila dva krémy. Jeden byl ze zkaramelizovaného Salka rozmíchaného s máslem a druhý byl z Nutelly s máslem.


Trubičky určitě potřebují nechat uležet. Moje krémy mají naštěstí dlouhou trvanlivost, takže jsem trubičky mohla nechat v klidu týden odpočívat v ledničce, aby trochu změkly. Byly moc dobré. Recept se osvědčil a určitě ho v budoucnu použiju zas.

Trubičky trošku špinavé od krému :-(


SUŠENKOVÉ CUKROVÍ Z NUTELLY


Při přípravě vánočního cukroví jsem konečně chtěla vyzkoušet lis na těsto, který jsem před pár měsíci koupila na slevě. Šlo nejspíš o koupi z nostalgických důvodů, protože jsme podobný strojek měli doma v Česku. Jinak já sušenkové cukroví nemám zrovna v oblibě, jako ostatně i mnoho dalších "suchých" druhů. Ivo, který si taky na strojkové cukroví pamatuje z dětství, si ho naopak chválil. Proto jsem se dala do hledání vhodného receptu.
Na stránce Vánoční cukroví.eu mi padl do oka recept na Nutelové Banánky.  Nutellu miluju, i když se jí musím velkým obloukem vyhýbat (byla bych schopná sníst ji celou na posezení). Použít Nutellu do těsta na sušenky znělo lákavě, a tak jsem se dala do práce.
Postupovala jsem přesně podle receptu, proto absolutně nechápu,  proč mi těsto nešlo strojkem protlačovat. Nejdřív jsem si myslela, že dělám něco špatně, že nesprávně pracuju s lisem, což by u mě nebylo nic divného. Na zkoušku jsem dala do strojku těsto, které jsem měla připravené na vanilkové rohlíčky, a to šlo protláčet krásně. Takže problém nebyl ve strojku,  ale v těstu. Bylo zkrátka moc husté. Samozřejmě že mi bylo líto ho vyhodit, přeci jen tolik Nutelly... A tak jsem ho vyválela jako klasické těsto a formičkami jsem z něj vykrájela různé tvary. Neměla jsem sice přesnou představu, co s nimi budu pak dělat, ale říkala jsem si, že mě třeba něco inspiruje,  až je po upečení ochutnám.
Musím přiznat, že nejdřív jsem z těchto sušenek moc nadšená nebyla. Připadly mi jako čokoládová obdoba lineckého. Podle původního receptu se měly kousky spojovat marmeládou. Já jsem použila jahodovou. Abych zdůraznila nutellovou chuť, přidala jsem i trochu krému z Nutelly a másla, co mi zbyl z plnění trubiček.  Dozdobila jsem je pak citrónovou polevou.
Po týdnu jsem je ochutnala a byla jsem překvapená,  že nejsou vůbec špatné. Po dvou týdnech chutnaly ještě líp.

 

Tady je přepis receptu ze stránek Vánoční cukroví, i když v poněkud upravené podobě, co se týče postupu (jako recept na cukroví ze strojku totiž moc nefungoval). 

Sušenky z Nutelly - RECEPT

INGREDIENCE
200 g Nutelly
100 g másla
1 vejce
1 lžíce cukru moučka
2 vanilkové cukry
špetka soli
300 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva

POSTUP
Nutellu utřeme s máslem. Přidáma vejce, cukr, vanilkové cukry, špetku soli a hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu asi 1 hodinu odpočívat. Potom je necháme při kuchyňské teplotě tak 15 minut povolit a vyválíme na plát tlustý asi 3 mm. Doporučuji válet těsto mezi dvěma kusy igelitové fólie. Jde to mnohem snáz. Formičkami vykrajujeme tvary a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 8 -10 minut v troubě vyhřáté na 180 st. C (dobu pečení si musíte upravit podle toho, jak peče vaše trouba).
Po vychladnutí slepujeme kousky marmeládou a krémem z Nutelly a másla. Můžeme dozdobit citrónovou polevou.

Hezčí kousky jsem rozdala dřív, 
než jsem je stihla vyfotit, tohle byl už jen zbytek :-(