17.3.12

MRKVOVÉ ŠÁTEČKY


Končil první semestr mého kurzu GED in Spanish (test GED v USA nabízí lidem možnost dodělat si středoškolské vzdělání ), na který jsem přihlásila především kvůli zdokonalení se ve španělštině. Po necelých třech měsících moje španělština sice moc nepokročila, ale za to jsem si zopakovala spoustu jiných předmětů, jako matematiku, biologii, chemii, zeměpis a historii, což vůbec nebylo ke škodě. Učitel a spolužačky vymysleli, že poslední 3-hodinovku v tomto semestru zakončíme fiestou. Každý měl za úkol přinést něco na jídlo. Já na vaření moc nejsem, proto jsem se nabídla, že se postarám o předkrm. Ani jsem nemusela moc přemýšlet, co bych měla udělat. Jednohubky s pikantní maďarskou klobásou splňovaly všechny moje požadky - jsou rychlé, dostatečně exotické (myslím tím pro mexické strávníky)  a mnohokrát osvědčené.
Samozřejmě jsem chtěla přinést i něco sladkého. Tady byly požadavky, aby šlo o něco typicky českého a aby to nebylo plněné krémem, protože ten by se po třech hodinách v teplé místnosti mohl zkazit. Laskonky a trubičky jsem tím pádem musela zavrhnout. Napadlo mě různé české vánoční cukroví, ale bohužel by nestihlo uležet. Dalším kandidátem byly koláčky, jenže ty jsem sama v životě nepekla, a nechtěla jsem riskovat, že se mi nepovedou. Naštěstí jsem objevila recept na mrkvové šátečky,  který mi kdysi doporučila Iva. Hodně si jej chválila. Mrkvové šátečky si pamatuju z dětství, kdy jsem mamce a bábině pomáhala s jejich přípravou. A tak jsem se rozhodla, že je zkusím upéct. Příprava je opravdu jednoduchá, jen pár ingrediencí. Jak Iva poznamenala ve svém receptu: "Do těsta se nedává žádný cukr a přesto je krásně slaďoučké." Já jsem nakonec použíla recept ze stránky TOPRECEPTY.CZ, který je přepočítán na menší dávku.



RECEPT - Mrkvové šátečky

INGREDIENCE
250g polohrubé mouky
150g másla
200g nastrouhané mrkve
1/2 prášku do pečiva
marmeláda
další mouka na podsypání těsta

POSTUP
Nastrouhanou mrkev, změklé máslo (pokrájené na kousky) a mouku zpracujeme do těsta a necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Potom je rozválíme na plát asi 3 mm tlustý a vykrájíme čtverečky. Plníme je marmeládou nebo povidly (já jsem dávala půl lžičky povidel). Dva protilehlé konce každého čtverečku spojíme, aby vznikly šátečky. Podle Ivina receptu se mají před pečením potřít rozšlehaným vejcem. Já jsem tento krok vynechala a nemyslím si, že to vadilo. Pečeme při 180 st. C (350 F) zhruba 25 minut. Nakonec je pocukrujeme.

Mrkev v šátečcích nejde vůbec cítit, což mi potvrdil jak můj testovací králíček Ivo, tak i moje mexické spolužačky. Těm jsem musela vysvětlit, že nejde o koláčky,  jak si původně myslely. (Koláčky jsou v Chicagu dost známé díky jejich polské verzi). Mrkvové šátečky sice nejsou moje nejoblíbenější cukroví, ale ve škole chutnaly, takže účel splnily.

9.3.12

EBELSKIVERS - Dánské lívanečky


Co se týče vybavení do kuchyně, velmi často nakupuji impulzivně. Když se mi něco líbí a navíc je na slevě, koupím to,  aniž bych danou věc opravdu potřebovala. Říkám si, že se mi třeba bude někdy hodit. To byl každopádně případ litinové pánvičky na ebelskivers. Při jejím nákupu jsem ani nevěděla, nač se vlastně používá. To jsem zjistila až dodatečně. Ebelskivers jsou tradiční dánské lívanečky, které se mohou plnit různými náplněmi. Pánvička ležela nevyužitá skoro dva roky, až dokud jsem se nerozhodla pro změnu v nedělním snídaňovém menu. Většinou Ivovi servíruju nějaké sladké pečivo a ovoce. Tentokrát jsem ale v sobotu neměla na žádné pečení čas,  a tak jsem si řekla,  že bych v neděli ráno mohla zkusit udělat právě ebelskivers. Recept jsem měla vybraný už dávno. Na blogu Chocolate Carrots jsou kromě receptu s několika různými náplněmi i fotografie zobrazující postup přípravy.
Já jsem jako náplň použila borůvky, kousky čokolády se skořicovou příchutí a jogurtové čipsy. Recept na těsto jsem obměnila jen mírně, protože jsem nechtěla riskovat, že se mi lívanečky nepovedou.


Pánvička na ebelskivers

Ebelskivers - RECEPT

INGREDIENCE
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku celozrnné mouky na moučníky (whole wheat pastry flour)
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/2 čajové lžičky sody bicarbony
1 čajová lžička skořice
(já jsem přidala i trošku mletého hřebíčku)
špetka soli
dash of salt
2 vejce, žloutky oddělené od bílků
1 hrnek mléka
2 lžíce řepkového oleje
náplň (ovoce, čokoláda, atd.)
V receptu na blogu Chocolate Carrots není na seznamu ingrediencí uveden žádný cukr, ale v postupu se o něm autorka zmiňuje. Takže jsem se rozhodla dát alespoň půl hrnku. Asi by ho snesly i víc. Ale to záleží na tom, jestli si je před konzumací budete polévat javorovým sirupem nebo ne.

POSTUP
Smícháme mouku,  cukr, prášek do pečiva, sodu bicarbonu, skořici a sůl.
V další misce smícháme žloutky, mléko a olej a přidáme k mouce. Pořádně promícháme.
Zvlášť ušleháme bílky do tuha a opatrně je přidáme do těsta.
Pánvičku na ebelskivers pořádně vymastíme a dáme ji na mírnější oheň. Do každé prohlubně nalijeme lžíci těsta (aby byla zaplněná zhruba do půlky). Smažíme asi minutu, dokud se nezačne tvořit v těstě pár bublinek. Pak přidáme náplň, kterou zalijeme další lžící těsta a necháme dál smažit, až těsto ztuhne. Pomocí dřevěných špilek lívaneček otočíme, aby se osmažil i z druhé strany. Záleží na tom, jak silný máte plamen. Já jsem lívanečky radší smažila na velmi mírném ohni, protože jsem je nechtěla připálit. Ale proto mi taky hodně dlouho trvalo, než se všechny dodělaly.
Hotové lívanečky jsem pocukrovala a dala jsem Ivovi flašku javorového sirupu, aby si je polil dle své chutí. Nejdřív pindal, že se mu tam nelíbí ty kuličky (tzn. borůvky), protože jsou moc horké. Další várku jsem mu udělala jen s čokoládou, a to už si pak nestěžoval. Snědl celkem tři várky, z čehož usuzuju,  že mu lívanečky zřejmě chutnaly :-)