24.6.12

TŘEŠŇOVÁ BUBLANINA



Po sto letech jsem se konečně dostala k tomu, abych vyzkoušela upéct něco nového a abych o tom napsala příspěvek na svůj blog. Ne že bych za poslední tři měsíce nic nepekla, ale kvůli nedostatku času jsem se držela vyzkoušených receptů, o kterých už jsem na blogu psala. Až teď jsem tedy byla ve správné náladě otestovat nový recept. Je právě období třešní, a tak jsem se logicky rozhodla využít je při svém pečení. U Věrušky v kuchyni (což je název blogu) se mi zalíbil recept na Nejvláčnější třešňovou bublaninu. Připadl mi nenáročný a rychlý.

RECEPT - Třešňová bublanina

INGREDIENCE
200 ml hladké mouky (dávka je opravdu v mililitrech, použít se má odměrka na tekutiny)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička sody bicarbony
70 g tmavého cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
125 ml hustého bílého jogurtu (já použila směs jogurtu řeckého typu a LABNA, což je jogurt používaný v zemích Středního východu. Má chuť jako kysaná smetana, ale konzistenci jogurtu.)
20 g rozpuštěného másla
30 g řepkového oleje (já jsem měla jen olivový, který se do buchet nehodí, proto jsem použila celkem 50 g másla)
2 vejce
ovoce (v mém připadě třešně)

POSTUP
Smícháme olej,  máslo, jogurt a oba cukry. Po jednom k tomu zašleháme vejce.
Do další misky prosyjeme mouku, prášek do pečiva a sodu. Tuto směs nadvakrát přisypeme k ostatním ingrediencím, pokaždé pořádně promícháme.
Nalijeme na moukou vysypaný pekáč a pečeme na 180 st C (350 F). Podle receptu se má použít pekáč o rozměrech 20 x 30 cm (můj má zhruba 25 x 25 cm). Mně ale připadlo, že je těsta moc málo. Jen stěží jsem pokryla dno pekáče a začala jsem litovat, že jsem nepoužila menší. Přesto jsem těsto pokladla třešněmi a dala jsem je do trouby. Naštěstí se během pečeni nafouklo, takže konečný výsledek byla asi 2cm vysoká buchta. Pekla se zhruba 30 minut. Chuťově nebyla špatná a byla opravdu vláčná.