9.7.13

TŘEŠŇOVÁ CLAFOUTIS



Už několikrát jsem při brouzdání ovocnými recepty narazila na clafoutis, dezert pro mě doposud neznámý. Pochopila jsem, že to není ani tak buchta, jako spíš pečený pudink s ovocem. Během dlouhého víkendu spojeného s oslavou amerického Dne nezávislosti jsem měla dostatek času a chuti pustit se do pečení. Američanka nejsem, proto jsem se necítila být vázáná tím, že bych měla připravit něco tradičního, třeba v barvách trikolóry, jak normálně při oslavách 4. července tady bývá zvykem. Takže jsem se radši zaměřila na hledání vhodného receptu k využití dvou sáčků třešní, co mi už pár dní seděly v ledničce.  Volba padla na clafoutis. Recept publikovaný na www.ledelicieux.com mi připadl jednoduchý a nenáročný. Taky se mi líbilo, že je v něm použitý jogurt řeckého typu, kterých mám doma v zásobě vždycky plno. Ostatní ingredience jsem taky měla, s vyjímkou třešňového likéru Kirsch. Ten jsem nahradila malinovým likérem Framboise. Výsledkem předčil mé očekávání. Přesně jak jsem předpokládala, dezert měl pudinkovou konzistenci (je v něm jen velmi málo mouky a hodně smetany a jogurtu). Co mě překvapilo,  byla přijemná kyselkavá příchuť a to i přesto, že v něm nebyla kapka citronu. O kyselost se postaral jogurt. Měla do něj přijít citronová kůra, jenže na tu jsem zapomněla. Příště ji určitě přidám i s troškou šťávy, abych měla clafoutis ještě o něco kyselejší.  Můj pokusný králiček při testování prohlásil: "Je to málo sladké, ale jinak dobré." On vyžaduje celkem dost cukru, což není moc dobré pro mou dietu. Ale protože jsem s podobnou reakcí počítala, když jsem viděla, že do pudinku jde jen čtvrt hrnku cukru, přimíchala jsem tam pro jistotu i dva sáčky s cukrovou náhražkou Stevia. Zřejmě jich příště budu muset dát vic. Další dietní obměnou bude, že zkusím nahradit část smetany obyčeným mlékem. Místo třešní by se určitě dalo použít i jiné ovoce.

Třešňové clafoutis



INGREDIENCE
500 gr očištěných třešní (Já jsem jich měla o něco míň, ale to vůbec nevadilo. S vypeckováním jsem se nenamáhala.)
1 lžíce cukru krystal
2 lžíce likéru Kirsch (v mém připadě to byl Framboise)
Na pudink:
2 velká vejce
čtvrt hrnku cukru krystal
čtvrt hrnku hladké mouky
půl hrnku řeckého jogurtu (můj byl bez tuku a bez příchuti)
půl hrnku smetany
kůra z jednoho citronu

POSTUP
Troubu předehřejeme na 390 st Celsia (200 F). Třešně, likér a lžíci cukru dáme do mělkého pekáčku. (Pozn. - v něm se clafoutis péct nebude).  Třešně promícháme s cukrem a likérem a vložíme na 5 - 6 minut do trouby. Měly by být trochu uvařené, ale pořád tvrdé. Dáme je na chvíli stranou.
Následuje připrava pudinku. Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Ke směsi postupně zapracujeme mouku.  Pak přidáme 1 lžíci štávy, která zůstala v pekáčku s třešněmi, jogurt, smetanu a citronovou kůru.
Pro pečení jsem použila skleněnou varnou mísu na koláč o průměru 25 cm. Může se použít jakýkoliv ne moc vysoký a ne moc velký pekáč, který se vymaže máslem. Nalijeme půl pudinkové směsi, poklademe třešněmi a přidáme zbytek pudinku.  Pečeme 25 - 30 minut. Vršek by měl zezlátnout.
Podle receptu se při podávání mají porce posypat mletým cukrem, což já jsem samozřejmě vynechala.


  • 500g (1 pound) of cherries, stalks removed
  • 1 tbs of castor sugar
  • 2 tbs of kirsch
  • CUSTARD
  • 2 large eggs
  • ¼ cup of castor sugar
  • ¼ cup of plain flour
  • ½ cup of Greek yoghurt
  • ½ cup of cream
  • grated rind of a lemon
  • butter to grease the baking dish
  • icing sugar
Instructions
  1. Preheat the oven to 200 degrees celsius (390 Fahrenheit) and place the cherries, castor sugar and kirsch in a shallow baking dish and toss to combine. Bake for 5 to 6 minutes or until the cherries are cooked but still firm. Set the cherries aside while you make the custard.
  2. To make the custard place the eggs and castor sugar in the bowl of an electric mixer and whisk until frothy. Gradually add the flour and mix to combine. Then add 1 tbs of the cooking juices from the cherries along with the cream, Greek yoghurt and lemon rind.
  3. Brush a shallow baking dish with butter and pour half of the custard over the base of the dish. Spoon the cherries over the custard before topping with the remaining custard. Bake for 25 to 30 minutes, or until the top is golden.
  4. Serve dusted with icing sugar.

- See more at: http://www.ledelicieux.com/recipes/cherry-clafoutis-recipe/#sthash.rf0e6n1a.dpuf

  • 500g (1 pound) of cherries, stalks removed
  • 1 tbs of castor sugar
  • 2 tbs of kirsch
  • CUSTARD
  • 2 large eggs
  • ¼ cup of castor sugar
  • ¼ cup of plain flour
  • ½ cup of Greek yoghurt
  • ½ cup of cream
  • grated rind of a lemon
  • butter to grease the baking dish
  • icing sugar
Instructions
  1. Preheat the oven to 200 degrees celsius (390 Fahrenheit) and place the cherries, castor sugar and kirsch in a shallow baking dish and toss to combine. Bake for 5 to 6 minutes or until the cherries are cooked but still firm. Set the cherries aside while you make the custard.
  2. To make the custard place the eggs and castor sugar in the bowl of an electric mixer and whisk until frothy. Gradually add the flour and mix to combine. Then add 1 tbs of the cooking juices from the cherries along with the cream, Greek yoghurt and lemon rind.
  3. Brush a shallow baking dish with butter and pour half of the custard over the base of the dish. Spoon the cherries over the custard before topping with the remaining custard. Bake for 25 to 30 minutes, or until the top is golden.
  4. Serve dusted with icing sugar.

- See more at: http://www.ledelicieux.com/recipes/cherry-clafoutis-recipe/#sthash.rf0e6n1a.dpuf
  • 500g (1 pound) of cherries, stalks removed
  • 1 tbs of castor sugar
  • 2 tbs of kirsch
  • CUSTARD
  • 2 large eggs
  • ¼ cup of castor sugar
  • ¼ cup of plain flour
  • ½ cup of Greek yoghurt
  • ½ cup of cream
  • grated rind of a lemon
  • butter to grease the baking dish
  • icing sugar
Instructions
  1. Preheat the oven to 200 degrees celsius (390 Fahrenheit) and place the cherries, castor sugar and kirsch in a shallow baking dish and toss to combine. Bake for 5 to 6 minutes or until the cherries are cooked but still firm. Set the cherries aside while you make the custard.
  2. To make the custard place the eggs and castor sugar in the bowl of an electric mixer and whisk until frothy. Gradually add the flour and mix to combine. Then add 1 tbs of the cooking juices from the cherries along with the cream, Greek yoghurt and lemon rind.
  3. Brush a shallow baking dish with butter and pour half of the custard over the base of the dish. Spoon the cherries over the custard before topping with the remaining custard. Bake for 25 to 30 minutes, or until the top is golden.
  4. Serve dusted with icing sugar.

- See more at: http://www.ledelicieux.com/recipes/cherry-clafoutis-recipe/#sthash.rf0e6n1a.dpuf