25.8.13

OVESNÉ VLOČKY PEČENÉ S BANÁNEM


Mým oblíbeným zdrojem pro vyhledávání receptů se v poslední době stala webstránka Youtube. Spousta nadšenců tam dává videorecepty s odkazy na své vlastní webstránky nebo blogy. Úroveň video prezentací se značně liší, ale dají se tam najít kvalitní příspěvky, přičemž se vůbec nemusí jednat o profesionální kuchaře nebo cukráře. Jedním z kanálů, který na Youtube sleduji, je Clean & Delicious autorky Dani Spies. Dani se zaměřuje na jednoduchá, zdravá jídla. Několik z jejích receptů už jsem vyzkoušela a můžu povrdit, že jsou dobré.  Zaujal mě například její recept na Baked Banana Oatmeal (což bych přeložila jako Pečené ovesné vločky s banánem). Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny, proto se je snažím pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Ale vařit si pořád ovesnou kaši by bylo nudné, a tak vždycky ráda uvítám recepty, které ovesné vločky využívají alternativním způsobem. Pečené vločky s banánem mi připadly jako dobrý nápad.


Pečené ovesné vločky s banánem - RECEPT

INGREDIENCE
2 hrnky ovesných vloček
1 čajová lžička prášku do pečiva
čtvrt čajové lžičky soli
1 čajová lžička mleté skořice
3 banány (nakrájené na kolečka)
2 bílky
1 a půl hrnku mléka
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 lžíce cukru Turbinado (což je hnědý cukr ze syrové cukrové třtiny). Já jsem místo něj použila klasický hnědý cukr

POSTUP
Troubu předehřejeme na 375 F (190 st. Celsia). Ve velké míse smícháme vločky, prášek do pečiva, sůl a skořici. V další misce vidličkou rozmačkáme jeden banán na kaši. K tomu přidáme bílky, mléko a vanilkový extrakt. Promícháme a pak tuto směs nalijeme do mísy s vločkami a spojíme všechno dohromady.
Pekáček o velikosti 8 x 8 palců (zhruba 20 x 20 cm) vymažeme máslem a dno poklademe kolečka jednoho banánu.  Na ně nalijeme směs s vločkami a nahoru poskládáme zbylá kolečka banánu. Posypeme cukrem. Dáme do trouby na 25 minut nebo dokud nebudou vločky upečené do zlatova.
Necháme vychladnout a nakrájíme.
Já jsem dala přednost jíst upečené vločky za tepla. Byly na můj vkus málo sladké, proto jsem si je polila troškou javorového syrupu.  A abych zlepšila jejich chuť, pokapala jsem je citronovou šťávou. Zjistila jsem, že takhle kombinace mi vyhovuje nejlíp. Příště přidám citronovou štávu do směsi před pečením. Další obměnou, kterou chci vyzkoušet, bude vmíchat cukr přímo k vločkám, místo abych ho posypala nahoru. Věřím, že rozinky a nasekané vlašské ořechy by tento recept skvěle doplnily, takže je příště taky zamíchám k vločkám.