24.2.14

BÁBOVKA S OŘECHY A JAVOROVÝM SIRUPEM


Konečně se mi podařilo trochu vyprázdnit mražák, kde bylo od léta několik porcí cuketových a borůvkových buchet a banánových chlebíčků. Ty jsme v průběhu uplynulých měsiců postupně zkonzumovali. A protože jsem chtěla mít k nedělní snídani něco sladkého, nezbývalo než se pustit do pečení.
Hodně často se nechávám inspirovat ingrediencemi, tzn. soustředím se na jednu potravinu a pak hledám recepty, ve kterých bych ji mohla použít. Tentokrát to byla kysaná smetana. Měla jsem koupenou organickou kysanou smetanu, jejíž záruční doba se blížila ke konci. Bylo by škoda nechat ji zkazit, a proto jsem přišla s nápadem udělat z ní bábovku.  Můj předešlý pokus o bábovku ze zakysané smetany nebyl úplně uspokojující, viz tento příspěvek. Ale představa bábovky s ořechovou náplní mě celkem lákala. Takže jsem otevřela svou počítačovou sbírku receptů, abych našla něco podobného. Chvilku mi zabralo, než jsem objevila recept, který by mi vyhovoval. Některé obsahovaly moc másla, moc cukru, nebo moc vajec, čemuž jsem se pokud možno chtěla vyhnout, i když mi nešlo o žádnou dietní buchtu. Nakonec jsem vybrala recept na Maple-Walnut-Coffeecake (Javoro-ořechový koláč ke kávě) ze stránky www.cooking.com. A můžu říct, že jsem zvolila dobře. Bábovka se povedla, chutnala výborně a hlavně, narozdíl od té předešlé, byla krásně vláčná, jemná.

Bábovka s ořechy a javorovým sirupem


INGREDIENCE
Na náplň:
půl hrnku hladké mouky
 2 lžíce (zhruba 28 gr) změklého másla
1 lžičku mleté skořice
1 a čtvrt hrnku vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
půl hrnku javorového sirupu
Já jsem navíc přidala sušené brusinky (cranberries)
Na těsto:
2 hrnky hladké mouky (odměřené tak, že jsem hrnek ponořila do mouky a nožem jsem pak hladinu zarovnala)
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 čajová lžička sody bicarbony
půl čajové lžičky soli
tři čtvrtiny hrnku cukru
půl hrnku (113 gr) změklého másla
2 vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 hrnek kysané smetany (podle receptu měla nízkotučná nebo beztučná,  v mém případě to byla normální kysaná smetana)

POSTUP
Troubu předehřejeme na 180 st C (350 F). Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Náplň:
V misce vidličkou smícháme mouku, máslo a skořici. Přidáme ořechy a javorový sirup.
Těsto:
Prosyjeme mouku s práškem do pečiva a sodou bicarbonou.  V další misce mixerem ušleháme máslo s cukrem do pěny. Pak po jednom přidáme vejce a vanilkový extrakt. Nakonec do směsi po částech zašleháme prosátou mouku, střídavě s kysanou smetanou.
Polovinu těsta nalijeme do vymazané formy. Na to rozetřeme tři čtvrtiny náplně. Zalijeme zbývajícím těstem, které potřeme zbytkem náplně. (Já jsem celou náplň dala doprostředku). Pečeme zhruba 40 minut. Zkusíme špejlí, jestli je bábovka hotová. Po vytažení z trouby ji necháme tak 15 minut vychladnout předtím, než ji vyklopíme z formy.