9.3.14

BROWNIES Z POHANKOVÉ MOUKY

 
V rámci zdravé výživy jsem nakoupila plno různých alternativ k hladké mouce, ovšem abych pravdu řekla, kromě celozrnné mouky,  je moc často nepoužívám. Ale jsem odhodlaná to změnit. Recept, který jsem objevila na brownies z pohankové mouky, mi určitě pomůže, protože tahle buchta hodně chutnala nejen mně, ale i mému testovacímu králíčkovi. Recept je z webstránky Diabetic Living, což by mohlo budit dojem, že se jedná o dietní brownies. To asi pravda nebude, přeci jen obsahují čokoládu a cukr. Akorát v nich není žádné máslo nebo olej, dokonce ani žloutky.

Brownies z pohankové mouky



INGREDIENCE
1 hrnek kousků hořké čokolády (v USA to jsou "semisweet chocolate pieces", v Česku buď na kousky nakrájená tmavá čokoláda nebo čokoládové pecky)
dvě třetiny hrnku pohankové mouky
dvě třetiny hrnku cukru krystalu
jedna třetina hrnku sušeného mléka
jedna třetina hrnku kakaa  (myslí se tím neslazený kakaový prášek)
1 čajová lžička mleté skořice (já jsem skořicový maniak, takže v mém podání tam byly minimálně dvě lžičky skořice plus špetka mletého hřebíčku)
půl čajové lžičky sody bicarbony
čtvrt čajové lžičky soli
2 bílky, lehce rozšlehané
třetina hrnku kefíru
1 čajová lžička vanilkového extraktu

POSTUP
Smícháme lehce rozšlehané bílky s kefírem a vanilkovým extraktem.
V druhé mísce promícháme čokoládové kousky, pohankovou mouku, cukr, sušené mléko, kakao, skořici, sodu bicarbonu a sůl. V prostředku uděláme dolík, do kterého nalijeme bílkovou směs. Spojíme dohromady.  Těsto dáme do máslem vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 st C (350 F), zhruba 40 minut. Doba pečení záleží na formě. Podle receptu se měly brownies péct v pánvi z litého železa. Já jsem použila keramickou obdélníkovou formu. Na ni jsem položila máslem vymazaný papír na pečení, aby mi šly brownies pak jednoduše vytáhnout.
Původní recept měl ještě pár dalších kroků,  jako třeba poklást brownies před pečením na kolečka nakrájeným banánem,  a po upečení je polít čokoládovou polevou nebo posypat cukrem. Já jsem si život usnadnila tím, že jsem tohle všechno vynechala. Brownies chutnaly výborně i tak.