9.9.14

CUKETOVÉ SUŠENKY S ČOKOLÁDOU


Moje letošní úroda cuket byla poměrně žalostná. Rostlinky mi zničila plíseň ještě dřív, než jsem stihla sklidit tak 5 - 6 kousků. To samé platilo o dalších typech dýní a okurek, co jsem se snažila pěstovat. Ze začátku všechno vypadalo slibně. Pár rostlin se nám rozlezlo po dvoře,  jedna se vyšplhala na 10-metrů vysoký (sousedovic) smrček a jiným se podařilo přelézt sousedčin plot. Obrovské zelené listy tvořily nádhernou kulisu. Jenže pak začaly vybledat,  žloutnout a nakonec úplně uschly. A bylo po úrodě. Až na jednu vyjímku. Jeden kousek přeci jen stihnul uzrát a ten teda stál za to. Nebýt Ivoše, já bych o něm vůbec nevěděla.  Zdárně jsem ho přehlížela, dokud mě na něj Ivo neupozornil. Na moji obhajobu dodávám, že na dvůr chodím bez brýlí, proto se nedá divit, že jsem si něčeho takového nevšimla, že jo:




Tento exemplář se stal hitem na barbeque party pořádané u příležitosti příjezdu Ivošovy dcery.  Nejedná se o cuketu, ale tykev typu crookneck. Ivo si k ní přibral dva melouny a následné pózy si určitě dokážete představit. Několik dobrovolníků se odhodlalo crookneck otestovat.  Vesměs převládl názor, že chutná trochu jako okurka. Z čehož jsem usoudila, že se bude hodit při pečení jako náhražka za cukety.
Díky této super-tykvy jsem si mohla vyzkoušet hned několik cuketových receptů. Nejúspěšnější byly podle mého i Ivošova názoru sušenky s čokoládou - Chocolate Fudge Zucchini Cookies z blogu Two Peas and Their Pod.

Cuketové sušenky s čokoládou



INGREDIENCE
1 a čtvrt hrnku hladké mouky
čtvrt čajové lžičky sody bicarbony
čtvrt čajové lžičky soli
5 lžic másla
půl hrnku kakaového prášku
2/3 hrnku cukru krystal
1/3 hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku jogurtu řeckého typu
1 čajová lžička vanilkového extraktu
půl hrnku nastrouhané cukety, kterou zabalíme do utěrky nebo papírového ubrousku a vymačkáme vodu (mně pousloužila moje super-tykev),
půl hrnku kousků hořké čokolády (já jsem použila kousky karobu, který mi připadá jako čokoláda s mírně nakyslou příchutí)
Přidala jsem i hrst posekaných vlašských ořechů

POSTUP
Troubu předehřejeme na 350 F (180 st. Celsia). Plech vyložíme papírem na pečení.
Smícháme mouku, sodu bicarbonu a sůl. Dáme bokem.
V kastrolku rozpustíme máslo. Sundáme z plotny a vmícháme k němu kakao a oba cukry. Bude to mít konzistenci podobnou písku.  Přidáme jogurt a vanilkový extrakt. Umícháme do hladka. Pak k tomu vsypeme mouku a opět promícháme. Nakonec do směsi přijde nastrouhaná cuketa a kousky čokolády.
Nabereme vrchovatou lžíci a klademe na plech hromádky. Podle  Kolem každé necháme trochu místa, kdyby se při pečení roztekly. Podle receptu se měly dávat tak 5 cm od sebe, což mi ale připadlo příliš. Já jsem každou hromádku trochu rozplácla, takže jsem měla na plechu spíš placičky než hromádky a ty už se pak ani moc neroztekly.  Stačilo mít je tak maximálně 2 cm od sebe.
Pečeme tak 10 minut. Já jsem jednu dávku nechala v troubě dýl, takže cookies byly víc vysušené a tím pádem krupavé, což vůbec nevadilo, spíš naopak.



Sušenky mají skvělou chuť, cuketa (resp. tykev) se v nich úplně ztratí. Kousek tykve mi zbyl, tak přemýšlím, že bych upekla ještě jednu dávku a zamrazila ji. Mohly by se místo ořechů a čokolády/karobu přidat třeba rozinky nebo sušené brusinky.