11.1.13

PERNÍČKY



Minule jsem k vánocům upekla plněný perník, který mně hodně chutnal,  ale Ivo nebyl moc nadšený z jeho náplně. Perníčky jsem každopádně chtěla dělat i tentokrát, a tak jsem se dala do hledání vhodného receptu. Nakonec mě na své webstránce, ekucharka.net,  přesvědčila paní Ivana, jejíž recepty jsem s úspěchem vyzkoušela i v minulosti. Paní Ivana používá na vánoční perníčky recept pro velikonoční Perníková vajíčka, který se jí osvědčil. Dala jsem tedy na její doporučení a pustila se do pečení.

Tady je recept na těsto zkopírovaný z její webstránky s mými komentáři:



RECEPT - Perníčky


INGREDIENCE
30 dkg hladké mouky
2 menší vejce
20 dkg moučkového cukru
1 vrchovatá lžička perníkového koření
1 lžička skořice (já jsem dala 2 lžičky)
1 vrchovatá lžička jedlé sody
7 dkg medu
šťáva z půlky menšího citronu
já jsem pak navíc přidala půl malé lžičky mletého hřebíčku a citronovou kůru z jednoho citronu

POSTUP
20 dkg hladké mouky a ostatní suroviny zpracujeme v míse. (10 dkg mouky necháme stranou). Těsto se bude lepit, tak se nelekejte. Mísu přikryjeme a necháme do druhého dne v lednici nebo někde v chladnu.
Druhý den připracujeme zbytek mouky.
Z těsta vyválíme postupně plát vysoký 4 – 5 mm. Tenší bych nedoporučovala.
Vykrajujeme formičkou tvary,  které pokládáme na pečící papír dost daleko od sebe. Hodně nabudou.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 st. C. Doba pečení záleží na tom, jak perníčky pak chcete mít měkké.  Paní Ivana v receptu uvádí 8 minut a déle. Já jsem se pekla delší dobu ale tak, aby nebyly ze spodu moc tmavé.
Hned po upečení je můžeme potřít rozšlehaným vejcem a perníčky budou lesklé. Já jsem tento krok vynechala, protože jsem měla v plánu perníčky namáčet do čokolády. Navíc mě odradila představa syrového vejce.
Zdálo se mi, že perníčky po vychladnutí dost ztvrdly, ale paní Ivana se v receptu zmínila, že po natření povidly změknou. Proto jsem je hned začala slepovat - část šípkovou marmeládou, zbytek povidly.  A opravdu, na druhý den byly měkké.
Podle původního receptu se perníčky měly zdobit citronovou polevou. Na to už mi ale před Vánocemi nezbyl čas. Já jsem zvládla akorát namočit je v mléčné čokoládě.
Byly vynikající. Měkké vydržely víc jak tři týdny. Dál nevím, protože jsem zbytek dala do mražáku, aby mě nelákaly. Po všem tom vánočním mlsání jsem si musela na pár dní nasadit bezcukrovou dietu :-)






Žádné komentáře:

Okomentovat