11.1.13

PERNÍČKY



Minule jsem k vánocům upekla plněný perník, který mně hodně chutnal,  ale Ivo nebyl moc nadšený z jeho náplně. Perníčky jsem každopádně chtěla dělat i tentokrát, a tak jsem se dala do hledání vhodného receptu. Nakonec mě na své webstránce, ekucharka.net,  přesvědčila paní Ivana, jejíž recepty jsem s úspěchem vyzkoušela i v minulosti. Paní Ivana používá na vánoční perníčky recept pro velikonoční Perníková vajíčka, který se jí osvědčil. Dala jsem tedy na její doporučení a pustila se do pečení.

Tady je recept na těsto zkopírovaný z její webstránky s mými komentáři:



RECEPT - Perníčky


INGREDIENCE
30 dkg hladké mouky
2 menší vejce
20 dkg moučkového cukru
1 vrchovatá lžička perníkového koření
1 lžička skořice (já jsem dala 2 lžičky)
1 vrchovatá lžička jedlé sody
7 dkg medu
šťáva z půlky menšího citronu
já jsem pak navíc přidala půl malé lžičky mletého hřebíčku a citronovou kůru z jednoho citronu

POSTUP
20 dkg hladké mouky a ostatní suroviny zpracujeme v míse. (10 dkg mouky necháme stranou). Těsto se bude lepit, tak se nelekejte. Mísu přikryjeme a necháme do druhého dne v lednici nebo někde v chladnu.
Druhý den připracujeme zbytek mouky.
Z těsta vyválíme postupně plát vysoký 4 – 5 mm. Tenší bych nedoporučovala.
Vykrajujeme formičkou tvary,  které pokládáme na pečící papír dost daleko od sebe. Hodně nabudou.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 st. C. Doba pečení záleží na tom, jak perníčky pak chcete mít měkké.  Paní Ivana v receptu uvádí 8 minut a déle. Já jsem se pekla delší dobu ale tak, aby nebyly ze spodu moc tmavé.
Hned po upečení je můžeme potřít rozšlehaným vejcem a perníčky budou lesklé. Já jsem tento krok vynechala, protože jsem měla v plánu perníčky namáčet do čokolády. Navíc mě odradila představa syrového vejce.
Zdálo se mi, že perníčky po vychladnutí dost ztvrdly, ale paní Ivana se v receptu zmínila, že po natření povidly změknou. Proto jsem je hned začala slepovat - část šípkovou marmeládou, zbytek povidly.  A opravdu, na druhý den byly měkké.
Podle původního receptu se perníčky měly zdobit citronovou polevou. Na to už mi ale před Vánocemi nezbyl čas. Já jsem zvládla akorát namočit je v mléčné čokoládě.
Byly vynikající. Měkké vydržely víc jak tři týdny. Dál nevím, protože jsem zbytek dala do mražáku, aby mě nelákaly. Po všem tom vánočním mlsání jsem si musela na pár dní nasadit bezcukrovou dietu :-)






10.1.13

VÁNOCE 2012



Celý rok 2012 se mi nějak vymknul z rukou. Nic jsem nestíhala, všechno jsem dělala se zpožděním nebo vůbec (například jsem úplně zanedbala můj blog), na spoustu věcí jsem zapomínala... Vinu dávám španělštině, resp. mé snaze naučit se ji a při té příležitosti proniknout mezi Latinos. To vše prostřednictvím kurzu GED in Spanish. Po roce relativně intenzivního studia můžu konstatovat, že určité zlepšení, hlavně při porozumění,  přeci jen vidím, i když španělsky mluvím pořád jak Tatar.  Moji latinsko-američtí spolužáci, což jsou v převážné většině Mexíci, mě celkem berou. Na trvalejším přátelství s některýma z nich sice pořád ještě pracuju, takže o proniknutí do jejich komunity zatím v žádném případě mluvit nemůžu. Ale pár akcí už jsem se zúčastnila a můžu říct, že mě přijali velmi dobře. Rozhodně míním v mém snažení pokračovat i nadále.
Kvůli výše zmíněným aktivitám jsem přípravy na Vánoce 2012 jen horko těžko zvládala. Musela jsem hodně slevit z mých původních ambiciozních plánů. Ještě na Štědrý den jsem dopékala laskonky, abych měla aspoň 8 druhů cukroví (míň než minulé Vánoce!). V podstatě jsem se držela receptů, které se osvědčily loni:  cukroví z Nutelly, rozinkové, domácí přítel, stříkané ořechové rohlíčky, medové trubičky, duté cukroví, laskonky. Jako novinku jsem přidala perníčky, viz můj následující příspěvek. Na žádné další pečení už mi nezbyl čas.
Většinu cukroví jsem rozdala kolegům v práci, spolužákům, známým. Přesto nám ho doma zůstalo dost na to, abych dobré 2 kila přes Vánoce přibrala :-(  Nakonec je vlastně dobře, že jsem víc druhů nenapekla. Aspoň mě zbytečně nelákaly.
Kolegové i čeští známí moje vánoční cukroví už znají z předešlých let a chválí ho. Ale byla jsem hodně zvědavá na reakci Latinos. Příjemně mě překvapily moje mexické spolužačky, které se do něj s vervou pustily. Pomalu jsem nestíhala nosit na stůl. Nejvíc jim chutnaly rohlíčky s karamelovým krémem a  dokonce se dožadovaly receptu. Byla jsem ráda, že moje předvánoční úsilí se přeci jen vyplatilo.