13.6.11

SLANÉ MUFFINY



Poslední dobou jsem se věnovala hlavně pečení sladkostí, což mě baví nejvíc :-) Ale tento víkend jsme předělávali podlahu v kuchyni, takže na pečení nebylo moc času. Než jsme všechno uklidili, bylo 9 hodin v neděli večer. A protože Ivo od oběda nic nejedl, rozhodla jsem se místo dezertu upéct radši něco slaného. Volba padla na Muffiny se šunkou a sýrem (Muffins al prosciutto e formaggio) z blogu Dulcis in Furno,  který píše Italka Tania. K většině receptů dává i anglický překlad. Ten se mi hodí, když si nejsem jistá některými ingrediencemi.
Její muffiny jsem si musela trochu upravit, protože jsem neměla doma šunku (prosciutto), ani sýr Gouda. Jako náhradu jsem použila krůtí párečky a sýr Dubliner. Přidala jsem i pár zelených věcí, aby muffiny byly zdravější. Těsto jsem si taky okořenila trochu jinak.
Tady je přepis receptu podle mé verze:

Slané Muffiny



INGREDIENCE
2 vejce
100 gr bílého jogurtu
6 lžic olivového oleje
180 gr hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
100 gr strouhaného sýra (určitě by se dal použít jakýkoliv tvrdý sýr, já měla Dubliner)
100 gr uzeniny nakrájené na kostky
hrst hrášku
dvě zelené jarní cibulky, nakrájené na jemno
špetka sušené majoránky
špetka sušené bazalky (použila bych čerstvou, ale moje bazalka zatím ještě moc nevyrostla)
půl lžičky cibulového prášku
špetka vegety
sůl, pepř
špetka mletého muškátového oříšku

POSTUP
Smícháme vejce s jogurtem. Přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva, sůl, pepř a ostatní koření. Pořádně promícháme. Nakonec do těsta zpracujeme nastrouhaný sýr,  nakrájenou uzeninu, zelenou cibulku a hrášek. Těsto rovnoměrně rozdělíme do vymazané muffinové formy. Pečeme na 180 st. Celsia (360 F) zhruba půl hodiny. Měly by být dozlatova. Jestli jsou hotové, zkusíme párátkem.

Muffiny se celkem povedly. Abych citovala mého pokusného králíčka: "Jsou dobré." Nejedná se sice o nic světoborného, ale určitě jsou mnohem zajímavější alternativou pro lehkou večeři než párek s chlebem.

Naštěstí jsme všechny muffiny večer nesnědli,
takže jsem je mohla na druhý den vyfotit :-)

P.S. Zatímco tentokrát jsem pažitku použila pouze na dozdobení, příště ji určitě přimíchám do těsta. Hrášek by se mohl nahradit zmraženou kukuřicí nebo možná i fazolemi (já jsem schopná přidat fazole a čočku do čehokoliv). No zkrátka obměn by se dalo udělat spousta.

3 komentáře:

  1. Super, už se mi pečou v troubě. Perfektní recept na zpracování zbytků z lednice. Přidala jsem salám, jarní cibulku a kukuřici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doufám, že se povedly a že chutnaly :-) děkuju za komentář

      Vymazat
  2. Povedly se a moc nám chutnaly. Určitě nezůstane u prvního pokusu. Ebelskivers vypadají také úžasně, škoda, že u nás pánvičku asi nekoupím. Budu muset vymyslet nějaké náhradní řešení.

    OdpovědětVymazat